Aannemer Hengelo en omgeving Enschede voor uw interieur en exterieur

Glas-in-lood restaureren

Is uw glas-in-loodwerk door weersinvloeden aangetast, of is er een breuk ontstaan in het glas? AKbouw helpt u om het glas-in-lood weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Glas-in-lood heeft een stijlvol en kunstzinnig karakter. Vooral in de bouw uit de jaren ‘30 en daarvoor werd vaak glas-in-lood toegepast in bijvoorbeeld de uitzetraampjes boven het vaste glas. U ontdekt glas-in-lood ook veel in kerken.

Glas-in-lood kapot?

Glas-in-lood dat moet worden vervangen heeft de volgende kenmerken:

  • het glas-in-lood staat bol,
  • soldeerpunten gaan barsten,
  • ruitjes scheuren.

Voldoet uw glas-in-lood aan één van deze kenmerken, dan is het tijd om iets te doen! Door op tijd in te grijpen is een reparatie van een kapot ruitje soms ter plekke mogelijk.

Hoe werkt AKbouw aan uw glas-in-lood?

Het bestaande glas-in-lood wordt uit uw woning verwijderd eventueel inclusief het draaiende deel. In de werkplaats wordt het raam uit de sponning gehaald en wordt het oude glas verwijderd en schoongemaakt. Mochten er kapotte ruitjes tussen zitten, dan worden deze vervangen; de meeste glassoorten zijn nog verkrijgbaar. 

Als u ervoor kiest om het glas-in-lood in dubbelglas te plaatsen, dan zullen alle ruitjes moeten worden bijgesneden om een gelijk patroon te houden. Er vindt dus een soort verschaling plaats. De ruitjes worden in nieuw lood gezet en vastgezet met kit/pasta. De loodaansluitingen worden gesoldeerd en de ruit wordt schoongemaakt. De ruit is nu gereed voor plaatsing in dubbelglas of in het (raam)kozijn. 

Glas-in-lood restauratie toepassen: 3 manieren

Glas-in-lood restaureren kan op drie verschillende manieren worden toegepast. 

  1. U kunt ervoor kiezen uw bestaande glas-in-lood te restaureren door het opnieuw in het lood te plaatsen. U brengt het glas op deze manier geheel weer terug in oorspronkelijke staat. 
  2. Ook is het mogelijk om verlorengegaande ramen opnieuw in gelijke stijl weer op te bouwen.
  3. U kunt er ook voor kiezen om het glas-in-lood tegen uw dubbelglas te plaatsen. Houd u er dan wel rekening mee dat het glas slechts aan één zijde een authentieke uitstraling heeft. Aan de andere kant zal, vooral bij zonlicht, schittering ontstaan waardoor overdag het glas-in-lood minder zichtbaar is. Bij monumenten kan deze oplossing worden afgewezen.

Glas-in-lood ramen conserveren?

Met de restauratie van u glas-in-lood kunt u er ook voor kiezen de ramen te conserveren. Dit heeft meerdere voordelen:

  1. Het lood kan niet meer worden aangetast door weersinvloeden waardoor de conditie van het glas niet achteruit gaat. 
  2. Ook gaat de isolatiewaarde van uw beglazing met sprongen vooruit, iets wat u zult merken in uw stookkosten. 
  3. Het schoonmaken en onderhouden van de ruiten wordt vereenvoudigd. 

Mocht u ervoor kiezen het glas-in-lood in dubbelglas te plaatsen, moet het glas worden aangepast en de solderingen worden gepatenteerd. Omdat het glas-in-lood als het ware wordt geconserveerd, zullen de nieuwe solderingen blijven glimmen. Dit komt een authentieke uitstraling niet ten goede. Het plaatsen van dubbelglas in een bestaande sponning geeft soms problemen, stel vooraf vast of dit mogelijk is en of misschien nieuwe raamkozijnen nodig zijn.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor de restauratie van uw glas-in-lood? Neem contact met ons op via het formulier rechts op deze pagina.

Praktijkvoorbeeld glas-in-lood fam. Hunnenborg

Bij de familie Hunnenborg hebben wij in september 2013 de kozijnen op de eerste verdieping weer in originele staat terug gebracht en voorzien van nieuwe raamkozijnen, waarin het glas-in-lood weer is opgenomen. 

Bekijk de volledige casus met foto's.

"Onze ervaring met AKbouw is dat afspraak, afspraak is"

Lees de volledige referentie van de fam. Hunnenborg.

Neem contact met ons op: